CUIȘOARELE – efecte benefice surprinzătoare

Cuișoarele au fost, de-a lungul timpului, o prezență constantă pe raftul meu de condimente. Sunt perioade de timp când uit de ele și altele în care le consum zilnic, cu poftă. Mestec două-trei zilnic. Îmi place mirosul, îmi place gustul iute aromat. Dar, mai ales, senzația de curățare a cavității bucale și a gâtului. Așa că nu am fost deloc surprinsă să aflu de proprietățile lor antimicrobiene, analgezice, antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antifungice, antiparazitare, anti candida. Iar gustul și mirosul se datorează unui ulei esențial, eugenol. Acesta are, de exemplu, un efect inhibator asupra bacteriei cu nume binecunoscut multora, Helicobacter Pylori, ajutând la îmbunătățirea stării de sănătate a organismului afectat de ulcer, gastrită, indigestie, gaze sau balonare.  

Un studiu american publicat în 2019, prezentat și pe site-ul Life Extension, susține că extractul de cuișoare, bogat în polifenoli, scade semnificativ glicemia, după masă, cu 21,5% la persoanele sănătoase și cu 27,2% la prediabetici. Concluziile au o importanță mai mare pentru prediabetici care datorită afectării capacității de metabolizare a zahărului din propriul sânge, după fiecare masă, înregistrează niveluri foarte mari ale glucozei. Și acest lucru se întâmplă ani de zile înaintea debutului bolii in sine,  diabetul  tip II.

Diabetul zaharat, o boală din ce în ce mai răspândită

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, 1 din 10 adulți din întreaga lume are diabet. Peste 90% au diabet tip II și se estimează că aproape jumătate din cazuri sunt încă nediagnosticate. În România, amploarea bolii crește accelerat de la an la an. În 2019 erau cu 41% mai multe cazuri înregistrate decât în 2012.

Revenind la studiul realizat în SUA, câteva date referitoare la prediabetici sunt interesante din perspectiva nevoii și capacității de prevenție:

  • Nivelurile de zahăr din sânge (glucoză) după masă sunt un indicator important al riscului de îmbolnăvire. Creșterile mari sunt strâns asociate cu bolile cardiovasculare și cu decesul.
  • Prediabeticii pot avea niveluri normale de zahăr în sânge dar adesea nu pot gestiona corect glucoza după ce mănâncă.
  • Fără schimbări substanțiale în dieta și stilul lor de viață, până la 30% dintre prediabetici vor dezvolta diabet tip II într-un interval de doar trei până la cinci ani.
  • Chiar dacă o persoană nu va face boala în sine, prediabetul crește riscul pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.
  • Adulții  tineri, cu vârste între 25 și 44 de ani, au acum de două ori mai multe șanse de a avea diabet și de a fi supraponderali decât în urmă cu 30 de ani.
  • Polifenolii găsiți în plante scad riscul apariției unor boli multiple. Astfel, o dietă bogată în polifenoli reduce riscul de a face diabet de tip II.

Aceste descoperiri duc la nevoia de căutare a polifenolilor naturali care pot scădea nivelul zahărului din sânge și ajută la prevenirea bolii.

Două grupuri de persoane au fost studiate timp de 30 de zile. Grupul 1 avea glucoză normală după masă iar grupul 2 una ridicată. Aportul zilnic de 250 mg de extract de cuișoare a redus nivelul de glucoză după masă cu 21,5% în grupul 1 și cu 27,2% în grupul 2.

Ce sunt cuișoarele

Cuișoarele sunt muguri de flori uscați ai arborelui Syzygium aromaticum, un condiment  folosit de secole în alimentație. Extractul obținut din acestea, unul de calitate, conține minimum 30% polifenoli în diferite forme, toate benefice pentru sănătatea ficatului, o zonă cheie implicată în dezvoltarea rezistenței la insulină. Aceasta apare atunci când celulele din ficat, mușchi și grăsime încep să funcționeze anormal, ceea ce duce la prediabet și diabet.

Cum acționează cuișoarele

Experimentul a fost făcut în laborator pentru a studia efectele extractului de cuișoare bogat în polifenoli, la nivel celular. Observând culturile de celule, s-au descoperit  trei mecanisme diferite de acționare:

  • Creșterea consumului de glucoză de către celulele musculare prin îmbunătățirea absorbției de glucoză  cu până la 63%, oferindu-le combustibil metabolic și eliminând astfel zahărul din circulație
  • reducerea producției de glucoză în celulele hepatice, ficatul fiind locul in care se produce gluconeogeneza, adică procesul de producerii a glucozei în organism
  • reducerea activității a două enzime digestive (alfa-glucozidaza și alfa-amilaza) responsabile cu eliberarea glucozei din compuși precum carbohidrați, zahăr de masă și amidon.

Atenționare!

Descoperirile prezentate în acest articol ar trebui să fie de interes pentru oricine este preocupat de nivelul zahărului din sânge.

Persoanele care primesc în prezent medicamente pentru controlul zahărului din sânge ar trebui să-și consulte medicul înainte de a adăuga extractul de cuișoare în dietă și ar trebui fie atent monitorizați.

Referințe

  1. Despres JP, Lamarche B, Mauriege P, et al. Hyperinsulinemia as an independent risk factor for ischemic heart disease. N Engl J Med. 1996 Apr 11;334(15):952-7.
  2. Garcia-Carretero R, Vigil-Medina L, Mora-Jimenez I, et al. Cardiovascular risk assessment in prediabetic patients in a hypertensive population: The role of cystatin C. Diabetes Metab Syndr. 2018 Sep;12(5):625-9.
  3. Mijajlovic MD, Aleksic VM, Sternic NM, et al. Role of prediabetes in stroke. Neuropsychiatr Dis Treat. 2017;13: 259-67.
  4. Mohan R, Jose S, Mulakkal J, et al. Water-soluble polyphenol-rich clove extract lowers pre- and post-prandial blood glucose levels in healthy and prediabetic volunteers: an open label pilot study. BMC Complement Altern Med. 2019 May 7;19(1):99.
  5. Available at: http://www.diabetes.org/diabetes-basics/statistics/. Accessed July 25, 2019.
  6. Available at: http://www.aarp.org/ppi/info-2018/the-facts-about-prediabetes-and-older-americans.html. Accessed July 25, 2019.
  7. Available at: https://www.health.ny.gov/diseases/conditions/diabetes/prediabetes/. Accessed May 15, 2019.
  8. Huang Y, Cai X, Mai W, et al. Association between prediabetes and risk of cardiovascular disease and all cause mortality: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2016 Nov 23;355:i5953.
  9. Pilkington R, Taylor AW, Hugo G, et al. Are Baby Boomers healthier than Generation X? A profile of Australia’s working generations using National Health Survey data. PLoS One. 2014;9(3):e93087.
  10. Miranda AM, Steluti J, Fisberg RM, et al. Association between Polyphenol Intake and Hypertension in Adults and Older Adults: A Population-Based Study in Brazil. PLoS One. 2016;11(10):e0165791.
  11. Petrick JL, Steck SE, Bradshaw PT, et al. Dietary intake of flavonoids and oesophageal and gastric cancer: incidence and survival in the United States of America (USA). Br J Cancer. 2015 Mar 31;112(7):1291-300.
  12. Tresserra-Rimbau A, Guasch-Ferre M, Salas-Salvado J, et al. Intake of Total Polyphenols and Some Classes of Polyphenols Is Inversely Associated with Diabetes in Elderly People at High Cardiovascular Disease Risk. J Nutr. 2016 Mar 9.
  13. Wedick NM, Pan A, Cassidy A, et al. Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95(4):925-33.
  14. Yeon JY, Bae YJ, Kim EY, et al. Association between flavonoid intake and diabetes risk among the Koreans. Clin Chim Acta. 2015 Jan 15;439:225-30.
  15. Zamora-Ros R, Forouhi NG, Sharp SJ, et al. The association between dietary flavonoid and lignan intakes and incident type 2 diabetes in European populations: the EPIC-InterAct study. Diabetes Care. 2013 Dec;36(12):3961-70.
  16. Issac A, Gopakumar G, Kuttan R, et al. Safety and anti-ulcerogenic activity of a novel polyphenol-rich extract of clove buds (Syzygium aromaticum L). Food and Function. 2015;6(3):842-52.
  17. Nm J, Rm R, G G, et al. Beyond the flavour: a de-flavoured polyphenol rich extract of clove buds (Syzygium aromaticum L) as a novel dietary antioxidant ingredient. Food Funct. 2015 Oct;6(10):3373-82.
  18. Jose S, Ratheesh M, Asha I, et al. Hepatoprotective effect of clove bud polyphenols (Syzygium aromaticum L.) (Clovinol®) by modulating alcohol induced oxidative stress and inflammation. Journal of Food Research. 2018;7(1):10-20.
  19. Kleemann R, van Erk M, Verschuren L, et al. Time-resolved and tissue-specific systems analysis of the pathogenesis of insulin resistance. PLoS One. 2010 Jan 21;5(1):e8817.
  20. Nathan DM, Davidson MB, DeFronzo RA, et al. Impaired fasting glucose and impaired glucose tolerance: implications for care. Diabetes Care. 2007 Mar;30(3): 753-9.
  21. Barclay AW, Petocz P, McMillan-Price J, et al. Glycemic index, glycemic load, and chronic disease risk–a meta-analysis of observational studies. Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):627-37.
  22. Ceriello A. Postprandial hyperglycemia and diabetes complications: is it time to treat? Diabetes. 2005 Jan;54(1):1-7.
  23. Cavalot F, Petrelli A, Traversa M, et al. Postprandial blood glucose is a stronger predictor of cardiovascular events than fasting blood glucose in type 2 diabetes mellitus, particularly in women: lessons from the San Luigi Gonzaga Diabetes Study. J Clin Endocrinol Metab. 2006 Mar;91(3):813-9.
  24. Abbatecola AM, Rizzo MR, Barbieri M, et al. Postprandial plasma glucose excursions and cognitive functioning in aged type 2 diabetics. Neurology. 2006 Jul 25;67(2):235-40.
  25. Kato M, Tani T, Terahara N, et al. The Anthocyanin Delphinidin 3-Rutinoside Stimulates Glucagon-Like Peptide-1 Secretion in Murine GLUTag Cell Line via the Ca2+/Calmodulin-Dependent Kinase II Pathway. PLoS One. 2015;10(5):e0126157.
  26. Hidalgo J, Flores C, Hidalgo MA, et al. Delphinol(R) standardized maqui berry extract reduces postprandial blood glucose increase in individuals with impaired glucose regulation by novel mechanism of sodium glucose cotransporter inhibition. Panminerva Med. 2014 Jun;56(2 Suppl 3):1-7.
  27. Alvarado J, Schoenlau F, Leschot A, et al. Delphinol(R) standardized maqui berry extract significantly lowers blood glucose and improves blood lipid profile in prediabetic individuals in three-month clinical trial. Panminerva Med. 2016 Sep;58(3 Suppl 1):1-6.
Scroll to Top