Uleiurile esențiale au fost folosite de mii de ani în diferite culturi cu scop medical. Deoarece medicina occidentală se bazează pe antibiotice pentru a trata infecțiile (uneori aceste medicamente sunt cu adevărat necesare) s-a ajuns la o folosire excesivă a acestora., ceea ce a dus la apariția „superbacteriilor”. Din acest motiv a început căutarea de remedii naturale capabile să lupte cu acești agenți patogeni. Astfel, datorită proprietăților antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare și calmante, uleiurile esențiale au câștigat în popularitate ca terapie naturală pentru mai multe probleme de sănătate.
Ce sunt Uleiurile Esențiale?
Uleiurile esențiale sunt extracte foarte concentrate, cu o aromă puternică, obținute prin distilarea plantelor aromatice (flori, frunze, lemn, scoarță, rădăcini, semințe și coji), de obicei folosind aburi. Pot fi necesare câteva kilograme de plantă pentru a produce o singură sticlă de ulei esențial
De unde știi dacă Uleiul Esențial este de calitate?
Cel mai important lucru de luat în considerare atunci când faceți cumpărături pentru uleiuri esențiale este calitatea produsului. Să descoperi uleiurile cele mai bune este o provocare, pentru că nu există nicio agenție care să ofere un sistem de clasificare sau certificare pentru uleiurile esențiale, iar multe companii susțin că uleiurile lor esențiale au „un grad terapeutic”, acesta fiind doar marketing.
Din păcate, există o mulțime de produse pe care le poți găsi online sau în magazine care nu sunt produse corect sau pot avea ingrediente ascunse care nu sunt trecute pe etichetă.
Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să cumpărați uleiuri esențiale pure:
- Verifică eticheta dacă:
- Este menționat „Ulei esențial 100% pur”. Acest lucru vă garantează că produsul nu este amestecat cu alți aditivi, diluanți sau alte ingrediente.
- include numele botanic complet al plantei în limba Latină (gen și specie) care ajută la identificarea exactă a sursei uleiului. Când un produs nu are denumirea latină listată, probabil că este un amestec de uleiuri parfumate sintetice.
- Este specificat numărul lotului și dată de expirare, indicând un control riguros al calității și prospețimii.
- Caută informații despre companie: Firme precum doTERRA, Young Living, și Plant Therapy sunt cunoscute pentru standardele lor ridicate de calitate și transparență.
- Testare GC/MS: Uleiurile esențiale de calitate sunt adesea testate prin cromatografie de gaze și spectrometrie de masă (GC/MS). Aceste teste verifică compoziția chimică și puritatea uleiului. Companiile reputate oferă aceste rapoarte fie pe site-ul lor, fie la cerere.
- Ambalajul uleiului este din sticlă închisă la culoare. Acest lucru va împiedica lumina și căldura să deterioreze uleiul.
- Capace bine sigilate: Capacele ar trebui să fie bine sigilate și adesea vin cu picurătoare pentru a controla dozajul.
- Miros autentic: Uleiurile esențiale de calitate ar trebui să aibă un miros natural și autentic, fără mirosuri chimice sau sintetice.
- Aromă și Textură: Uleiurile esențiale ar trebui să fie ușor volatile și să se evapore rapid pe piele, fără a lăsă o senzație de grăsime (deși uleiurile purtătoare vor lăsă această senzație).
- Compară prețurile: ai grijă că un preț foarte mic poate fi un indicator al uleiurilor esențiale de calitate scăzută sau alterate.
Beneficiile folosirii Uleiurilor Esențiale
Iată câteva dintre beneficiile principale ale utilizării uleiurilor esențiale conform dr. Axe & Dr E Zielenski):
- Reducerea Stresului și Anxietății – Mușețel Roman (Roman Chamomile). Bergamotă (Bergamot), Ylang Ylang, Orange, Rose, Tamaie ( Frankincense), Vetiver , Lavandă (Lavander)
- Îmbunătățirea Somnului – Lavandă (Lavander), Ylang Ylang, Mușețel Roman Roman Chamomile), Bergamotă (Bergamot)
- Creșterea Energiei și a Concentrației – Mentă (Peppermint), Grapefruit, Lămâie (Lemon), Lemongrass, Eucalipt (Eucalyptus), Rozmarin (Rosemary)
- Îmbunătățirea Funcției Imunitare – Oregano, Mir (Myrrh), Ghimbir (Ginger), Lămâie (Lemon), Eucalipt (Eucalyptus), Tamaie ( Frankincense), Mentă (Peppermint), Scorțișoară (Cinnamon)
- Promovarea Relaxării și a Meditației – Tămâie ( Frankincense) și Sandalwood
- Îmbunătățirea Respirației – Eucalipt (Eucalyptus), Mentă (Peppermint), Rozmarin (Rosemary), Cardamom
- Echilibrarea Hormonală – Salvie (Clary Sage), Geranium, Cimbru (Thyme), Lavandă (Lavander), Neroli
- Sprijinirea Digestiei – Ghimbir (Ginger), Fenicul (Fennel), Lemongrass, Marghiran (Marjoram), Piper Negru (Black Pepper), Ienupăr (Juniper Berry).
- Îmbunătățirea sănătații pielii și a părului – Lavandă (Lavander), Mușețel Român (Roman Chamomile), Tămâie ( Frankincense), Arbore de Ceai (Tee Trea), Geranium, Mir (Myrrh), Helichrysum, Rozmarin (Rosemary), Salvie (Clary Sage),
- Ameliorarea durerilor de cap și migrenelelor – Lavandă (Lavander), Mentă (Peppermint), Eucalipt (Eucalyptus), Rozmarin (Rosemary)
Precauții:
- Este esențial să consulți un medic înainte de începerea folosirii uleiurilor esențiale, mai ales dacă ești gravidă, alaptezi, ai o afecțiune medicală pentru a te asigura că nu-ți afectează sănătatea și pentru a evita interacțiunile medicamentoase.
- Monitorizează orice reacții adverse, cum ar fi greața, durerea abdominală sau reacțiile alergice, și oprește utilizarea dacă apare vreo problemă.
- Nu depăși doza recomandată și evită utilizarea pe termen lung, fără pauze, pentru a preveni acumularea de toxine în organism.
- Fă test de sensibilitate: Înainte de a utiliza un ulei esențial. Pe o zonă mai mare a pielii, aplică o mică cantitate pe încheietura mâinii sau în spatele urechii și așteaptă 24 de ore pentru a vedea dacă apare vreo reacție.
- Evită zonele sensibile: Evită aplicarea uleiurilor esențiale pe zonele sensibile ale pielii, cum ar fi zona din jurul ochilor, membranele mucoase și zonele cu piele iritată.
- Nu pune NICIODATĂ uleiuri esențiale în ochi sau adânc în canalul urechii. În cazul în care a ajuns, din greșeală, ulei esential în ochi, pune un ulei purtător direct în ochi, pentru a elimina usturimea. Dacă nu ai nimic la îndemână, lasă-ți lacrimile să curgă. NU clăti cu apă. Nu va ajuta și poate agrava situația.
- Fototoxicitate: Unele uleiuri esențiale, cum ar fi cele de citrice ( Lămâie (Lemon), Portocală (Orange) sau Bergamotă(Bergamot)), pot provoca reacții cutanate dacă pielea este expusă la soare după aplicare. Evită expunerea la soare timp de 12-24 de ore după utilizarea acestor uleiuri pe piele.
Despe modul de aplicare al Uleiurilor esentiale aflati aici.